İş Makinaları için Talaşlı Parça Üretimi
Talaşlı imalat bugün savunma sanayinden otomotiv sektörüne sağlıktan havacılık sektörüne kadar pek çok farklı alanda makinaların çalışmasını sağlayacak yedek parçaların üretimini sağlayan bir üretim yöntemidir.

 

Herhangi bir parçanın bir makinanın aksamı haline gelebilmesi için belli işlemlerden geçmesi gerekmektedir. Bunların ilk basamağı kuşkusuz metale ilk şeklin verilmesi sürecidir. Bu hammadde bir sac levha ise bu şekil verme süreci genelde büküm ile sağlanır. Eğer bu hammadde metalin sıvı hali ise şekil verme işlemi kalıplara döküm yapılarak sağlanır.  Eğer hammade silindir veya kare şeklinde dolu malzeme ise şekil vermenin yöntemine talaşlı imalat olarak adlandırılır.
Talaşlı imalat yarı otomatik veya tam otomatik tezgahlara bağlanan hammaddenin işlenerek şekil verilmesi sürecidir. Bu imalat sürecinde çeperdeki malzeme kırpık kırpık atılarak talaş şeklinde dökülür. Bu sayede malzeme yontularak istenen şekil elde edilir. Bu işlemi gerçekleştiren pek çok farklı tezgah bulunmaktadır. Bu tezgahların bilgisayar vasıtası ile yazılan kodlara göre kendi kendine parçaları işleyen tiplerine CNC tezgahlar denilirken, ayar ve açıların bir uzman tarafından elle verildiği modellerine NC tezgahlar denilir. Tezgahlar aynı zamanda yaptıkları işe, malzemenin yerleştiriliş şekline, tezgahın işlevselliğine göre farklı isimler alır. Bunlardan en bilinenleri torna, freze  ve dik işleme tezgahlarıdır.
Talaşlı imalat atölyemiz bir işmakinasına takılabilecek tüm yedek parçaların işlenebileceği NC ve CNC tezgahlara sahiptir. Aynı tezgahlar ile savunma ve havacılık sektörüne de dönem dönem imalat yapıyor olsak da uzmanlık alanımız olan iş makinası konusunda daha yoğun çalışmaktayız. İmalatını yaptığımız ürünler genelde göbek dişlisi, avare dişli, şanzıman dişlileri, cer dişlileri, ayna mahruti gibi dişliler ile şaft, silindir lifti, pim-burç gibi silindirik malzemelerden oluşmaktadır.  
Talaşlı imalat bilgi birikimi ve mühendislik bilgisi gerektiren bir alandır. Ürettiğiniz ürünün kalitesini tezgahlarınızın işleme hassasiyetinin yanı sıra hangi malzemeyi kullandığınız ve imalat süreci sonunda hangi işlemlerden geçirdiğiniz de belirler.  Malzeme seçimi parçanın imalatdan sonra nerde, nasıl bir ısıda ve hangi parçalarla temas halinde çalışacağı gibi bilgiler ışığında hassasiyet ile yapılması gerekmektedir. Bu bilgiler ışığında seçilen hammaddenin tezgahlarda işlenmesinden sonra gerekli görülmesi halinde sulama, ısıl işlem veya krom kaplama gibi işlemlere tabi tutulması gerekir. Özkara hidrolik olarak alanında uzman kadromuz size bu konular hakkında da bilgi vermeye her daim hazırdır.

DEPARTMANLARIMIZ